Tri najčešće zablude o ženstvenosti koje nas koče da kreiramo sebe i svoj život po svojoj mjeri te kako se nositi s njima

Neovisno o tome koje nove ciljeve u životu želimo postići; promijeniti dinamiku određenih odnosa, promijeniti posao, proširiti krug prijatelja ili se posvetiti novim stvarima koje nas zanimaju i vesele, postoji trenutak kada jednostavno moramo početi djelovati proaktivnije.

Ovisno gdje se nalazimo u odnosu na ono što želimo, postizanje rezultata od nas će zahtijevati manje ili veće iskorake iz naše zone komfora, u ovom slučaju zvane – ženstvenost.

Zona komfora je u stvari naša poznata zona sigurnosti koja nam se u osnovi, uopće ne mora sviđati, niti u njoj nužno uživamo, no s obzirom da je to situacija u kojoj znamo kako funkcionirati, ona ujedno predstavlja i naš komfor.

Sve što nam je nepoznato i izvan ove zone predstavlja i podsvjesnu prijetnju u našem umu te ćemo po navici ustuknuti.

Uvijek nam je potreban svjestan napor kako bismo prebrodili ove prepreke.

Iz situacija kroz koje prolaze žene s kojima radim putem life i fashion coachinga, vidim da se velika većina vrti oko sličnih razmišljanja i uvjerenja koja ih muče i drže na mjestu.

Ženstvene i nježne po prirodi, svaki proaktivniji iskorak koji bi ih trebao odvesti u smjeru postizanja onoga što žele, smatraju grubim i nametljivim ponašanjem koje nikako nije u skladu s njihovom ženstvenom osobnosti.

Većina se pribojava da će izgubiti doticaj sa svojom nježnom, romantičnom stranom jer taj dio svoje osobnosti neizmjerno cijene i žele je zadržati.

Još jedna karakteristika koju ne žele izgubiti jest suosjećanje i brižnost koju iskazuju prema drugima, a najveći je strah koji ih progoni onaj da će razočarati i izgubiti pojedine (važne) ljude u svom životu.

Nekoliko primjera će dati jasniju sliku.

Jedna vrlo sposobna mlada dama, na dobroj i odgovornoj poslovnoj poziciji, i dalje se vrti u začaranom krugu u kojem smatra da će razočarati svog pokojnog oca za kojeg je bila duboko emotivno vezana dok je bio živ.

Osim što ga je smatrala velikom podrškom i poticajnim roditeljem, on joj je ujedno bio i poslovni mentor.

Strah da će ga razočarati, kako mi je rekla, svodio se na to da ne bi trebala brže postići određene poslovne rezultate nego što je on smatrao da je prikladno.

Njezini kapaciteti daleko su nadmašivali njegove, i sve što je on mogao vidjeti bilo je da će „prerano postići sve što ima za postići u životu“, i da će kasnije biti nezadovoljna i nesretna. (Kao da će biti osuđena na ispraznost!)

Ni jedno od njih dvoje nije znalo uzeti u obzir da je to ipak njegov subjektivni doživljaj. To je ono što je vidio za sebe, i kočio ju je time što je sliku svojih mogućnosti preslikavao na nju, a da nije uzeo u obzir njihove razlike.

Dodajmo tome još i činjenicu da je on muškarac i otac, te naše općeprihvaćeno shvaćanje poštivanja autoriteta, ona i njeni kapaciteti, talenti i sposobnosti nemaju šanse!!!

Sve dok, i ako, ne preispita uvjerenje da mora biti poslušna djevojčica, jer to je prva od zabluda koje opisuju našu ženstvenost.

Druga predivna, talentirana dama visokih ciljeva, ostaje u braku s čovjekom kojeg smatra svojim „spasiteljem“ jer je u brak s njim ušla iz vrlo kaotične i nesređene obitelji pune alkoholizma te fizičkog i emocionalnog zlostavljanja.

On je također imao sličnu situaciju u obitelji i u početku su jedno drugome bili velika podrška puna ljubavi i razumijevanja.

No nakon nekog vremena, i dosta zajedničkih postignuća, on je odlučio kako dalje želi samo životariti i živjeti jedan te isti monoton dan do kraja života.( Isključujući nju i njenu prisutnost u svojoj svakodnevici osim u nužnim situacijama).

Bez vizije, svrhe i potrebe za rastom i razvojem.

Svi njeni pokušaji da ga „probudi“ i potakne u njemu želju za promjenama ostaju uzaludni i padaju u vodu.

Samim time, sve njene želje da postigne više na polju svog poslovnog i osobnog razvoja, kod njega su nailazile na ogroman otpor, a ponekad čak i izljeve ljutnje i bijesa.

Njena duboka potreba da ga sačuva od razočaranja, te da ostane dosljedna svojoj odanosti onome koji joj je jednom davno bio sve, i uzajamnoj ljubavi koja je nekad bila iscjeljujuća, koči je u korištenju vlastitih potencijala i talenata na putu njezina razvoja.

U ovoj priči također, kapacitet i snaga te žene nemaju šanse!!!

Sve dok, i ako ne preispita potrebu da bude odana i zahvalna s ogromnim osjećajem dužnosti, te prati i podržava muškarca koji ni sam više ne zna kamo ide.

Jer to je također, još jedna od zabluda koje opisuju našu ženstvenost.

Zanimljiv je primjer i žena koja spremno dočekuje i ispraća sve usputne goste u svom domu, nahrani i posluži kavom, pićem i društvom svakoga tko to poželi i koga joj muž dovede doma.

Po povratku s posla, iako iscrpljena i željna odmora, ona prione na drugi posao pospremanja, kuhanja i čišćenja, dočekivanja i ispraćanja.

Njena želja da se dobro odmori te posveti sebi i svojim hobijima ostaje na čekanju, iako ima brojne ideje, mogućnosti i pozive prijateljica da im se pridruži na zabavnim i kreativnim aktivnostima.

Umjesto s njima, svoje dragocjeno vrijeme i život posvećuje služenju društva svog supruga koji voli biti domaćin i voli primati goste te se družiti s njima do kasnih noćnih sati.

Njeni hobiji, zabava i uživanje u životu nemaju šanse dok god bude mislila kako su brižnost, požrtvovnost i ljubaznost (uvijek i prema svima bez iznimke) temeljne karakteristike ženstvene žene.

Ova tri primjera jasno opisuju zablude i prepreke koje nas najčešće koče u življenju života kakav želimo živjeti.

No kako izaći iz začaranog kruga gdje nam uvjetovanja iz prošlosti prenesena tradicijom i odgojem te uvjerenja koja smo duboko ukorijenili u svoju psihu, određuju kvalitetu i slobodu življenja?

I što je još pogubnije za nas, kako izaći na kraj s uvjerenjima koja nas koče te napraviti pozitivne pomake u poslovanju?

Prvi i najvažniji korak je uvijek – osvještavanje!!!

“Moramo shvatiti da ženstvenost nije slabost.
Naše društvo iz nekog razloga izjednačava to dvoje.” – Jessica Chastain

Ništa ne možemo promijeniti ako nismo svjesni da postoji, niti možemo prevladati prepreku koju ne vidimo.

No, moram priznati da su prepreke i uvjerenja ovog tipa prilično ustrajne i snažne jer su još dodatno potkrijepljene društvenim odobravanjem.

Nitko normalan neće osuditi karakteristike kao što su poštovanje prema ocu, zahvalnost, ljubav i odanost prema partneru te gostoljubivost prema ljudima. Naravno, ove su karakteristike same po sebi u svojim izvornim oblicima kada ih izvučemo iz konteksta, zaista predivne.

A to je jedina prizma kroz koju nas društvo u cjelini promatra – ponašanje izvučeno iz konteksta.

I što je još gore, i sami se tako na kraju promatramo!

Osvještavanje naših prepreka svodi se na to da prvo dobro razmislimo kako želimo da izgleda naš život, te dobro razmislimo što bismo trebali mijenjati kako bi to postigli.

No ako su nam predviđeni koraci koji vode ka pozitivnoj promjeni odbojni, nužno je preispitati zbog čega je tako i od kuda dolazi ta odbojnost. Na taj način doći ćemo do ograničavajućih zabluda i uvjerenja koji nas koče.

Naravno, malo sam pojednostavila cijeli ovaj koncept, no ovo je svakako dio procesa koji pomaže i meni i ženama s kojima radim da postignu razinu jasnoće u pogledu koraka koji su presudni kada je u pitanju kreiranje života koji želimo živjeti.

Na ovaj način podržavamo svoj entuzijazam i budimo inspiraciju da te korake i učinimo, što je glavni cilj cijele vježbe i treninga – da se pokrenemo.

I jedan mali slatki savjet (vježba):

Obavezno preispitajte što za Vas znači sebičnost, popišite sve karakteristike kojih se sjetite.

Zatim taj popis koristite kao filter kroz koji ćete provući sebe, ali i ljude oko sebe koji od vas imaju određena očekivanja i razočaraju se kada vi ta očekivanja ne ispunite.

Ova mala vježba će vam pomoći sagledati svoju situaciju u potpuno drugom svjetlu.

I na kraju, vaš pojam vlastite ženstvenosti dobiva novu

dimenziju.

Snagu.

U konačnici, ništa ne gubite…

“Snažna žena razumije da su darovi poput logike, odlučnosti i snage
jednako ženstvene kao i intuicija i emocionalne veze.
Ona vrednuje i koristi sve svoje darove. “- Nancy Rathburn