ZAŠTO I KAKO?

Mnogo sam se puta pitala zbog čega je, bar meni, ne baš svaki put, teško odrediti ciljeve, a onda korake kojima bi trebalo ići. Gledajući druge kako su to odlično napravili ne pomaže da odredim svoje korake. Što se to događa i kako si mogu pomoći? Odakle da krenem kako bi mi postalo jasnije gdje se nalazim i gdje želim biti? A onda, naravno, koji su to ključni koraci kojih se trebam držati kako ne bi skrenula s puta? Došla sam do ključnih informacija i pojasnila si ovu svakodnevnu zavrzlamu koja nije deifinitivna kad je jednom riješimo već podložna promjenama koje određuju put ostvarenja. Da li je on pravi ili krivi, teži ili kraći, ipak možemo zaključiti kako se približavamo kraju puta. Nakon toga postajemo pametniji i iskusniji.

CILJEVI I VRIJEDNOSTI

Ciljeve formiramo s obzirom na vrijednosti. Naše vrijednosti su polazišna točka ili parametar po kojem oblikujemo cilj. Kako smo različiti tako iste ciljeve ostvarujemo na različite načine upravo zbog različitih vrijednosti koje nas na putu ostvarenja motiviraju. Vrijednosti su parametri od kojih polazimo. Ako stupamo u partnerske odnose ove razlike će brzo iskočiti na površinu i postati vidljive. Zbog njih se možemo ne slagati i završiti partnerske odnose ili ostati zajedno i konstruktivno se nadopunjavati. To su elementi koji će odrediti gdje ćemo biti i čime ćemo se na tom putu baviti.

DEFINIRANJE CILJEVA

Dobro definirani ciljevi su oni u kojima prepoznajemo i možemo potkrijepiti svoje vrijednosti i potrebe. Ako je nekome postavljeni cilj zaposliti se, a ishod imati posao, onda su vrijednosti sloboda u odnosu na novac. Dvije različite osobe mogu imati isti cilj i isti ishod, no ipak biti u velikoj međusobnoj raznolikosti. Vrijednosti kod dviju osoba su različito postavljene i njihovi putevi se zbog toga razlikuju. Novac kao vrijednost će osobi omogućiti platiti željeno putovanje, a drugoj vratiti dug kojim će dobiti slobodu za vladanje zarađenim novcem bez dugova. Upravo zbog ovakve različitosti u vrijednostima dolazi do različitosti u ostvarivanju ciljeva između tih dviju osoba. Posložene vrijednosti su također i mjerni pokazatelj koliko dugo će osoba ostati na tom poslu i hoće li tražiti drugi posao radi veće zarade ili bolje pozicije.

SNAGA KRITERIJA

Sloboda kao vrijednost je slobodan duh i upoznavanje drugih kultura dok u drugom smislu sloboda označava sve ono što nekoga pritišće i onemogućava ga daljnjem napredovanju, a ime mu je novac.

Iz ovoga se vidi da vrijednosti mogu biti ne samo slične nego i identične no ispod njih ima mnogo podkriterija koji određuju u kojem smjeru će se razvijati neka vrijednost.

U ovom slučaju novac je samo jedan od podkriterija po kojem ćemo moći mjeriti vrijednost.

LJESTVE

Kako bi se ljestvama popeli tamo gdje želimo biti krenut ćemo odozdo, tako jasno. U daljini netko jasnije, a netko manje jasno vidi gdje bi želio biti. Zanimljivo je da samo ako se popnemo do željene prečke možemo vidjeti ono što odozdo ne možemo i tako imamo potrebu se penjati na jednu više, pa opet na jednu više itd. Tko će koju prečku izabrati s obzirom na željeni vidik osobna je stvar kriterija. Njih smo postavili kao smjernicu koliko i što želimo vidjeti.

Znaju nas pitati što uistinu želimo i teško nam je odgovoriti jer je pitanje vrlo kompleksno. Odgovor na to pitanje nije polazišna točka, to je tek jedna od prečki na ljestvama koju tek trebamo odrediti.

KRITERIJI

Nitko ne zna kako izgleda mjesto na kojem bismo željeli biti već sutra i ne zna koji su to idealni koraci koji će nas odvesti na željeno mjesto. Polazišna točka su naši kriteriji svih vanjskih okolnosti gledanih iz naših cipela. Oni nisu ni niski ni visoki, oni su takvi kakvi jesu dok ih ne počnemo uspoređivati s nečim. Ako nas oni ne dovode na mjesto koje nas zadovoljava, samo ih trebamo mijenjati. Mijenjati naše osobne kriterije koje smo stvorili tijekom dugog razdoblja je zahtjevno, ali ipak moguće. Potvrđuje činjenica kako ljudi s godinama „spuštaju svoje kriterije“, odnosno „dižu“. Vratite se  na sekundu u svoju prošlost i pogledajte sebe u čemu ste se promijenili ili vam danas uopće više nešto nije važno.

Nekome je kriterij dobrog zdravlja kontrolirala ishrana.

Nekome je kriterij dobrog zdravlja baviti se aktivno sportom.

Nekome je kriterij dobrog zdravlja okolina u kojoj živi.

Nekome je kriterij dobrog zdravlja biti bez loših navika.

Što je vama kriterij neke od vaših vrijednosti, zašto baš nju izabirete, koje kolajne joj pridajete?

Što detaljnije izvučete svoje kriterije, slika postaje jasnija i govori vam zašto je to vama važno, a to je najbitniji odgovor, odlučnije pristupate realizaciji određenih ciljeva.

Podkriteriji će najčešće određivati korake na putu do cilja, dok je cilj rezultat nekih vaših vrijednosti.