Facebook je prostrana livada s travom, korovom, divnim poljskim cvijećem, mirisnom zemljom i komadima tvrde ilovače. Ovdje osjećam i mirisne zdrave trave, ugledam poneku glistu, krtičnjake iz kojih bojažljivo vire uplašene krtice, čujem pčele koje zuje i oprašuju šareno cvijeće te bumbare. U travi šušne i pokoja kornjača i poljska zmija, a veselje unose šareni leptiri. Sve to grije sunce, ako je tu, ili se osjeća miris kiše koja je netom pala.

Facebook je svijet u malom. I kroz stvarni svijet trebamo znati broditi, a siguran let kroz virtualni svijet pravo je umijeće, jer on je zapravo velika šarena laž. Zavodi nas, opušta, daje nam osjećaj “skrivenosti”, no zapravo nas mami da budemo voajeri, pa glumci i kritičari. Privlače nas tuđe situacije ili razmišljanja i, uglavnom, na livadi Facebook “života” uvijek je živo, izmjenjuju se poruke, stavovi, doživljaji i osjećaji.

Kad ste na fejsu, možete pokazati osobnost, strpljenje, karakter te vještinu diplomacije. Voajeri su zanimljiva grupa, stalno su “on line” bez ostavljanja komentara. Oni su pasivni i stalni korisnici, u stvarnom svijetu često komentiraju pojedine događaje ili izjave, a sve o tome saznali su na fejsu! Mudrijaši pak koriste svaku priliku istaknuti svoju pripadnost nogometnom klubu ili naciji i svaki dan trebaju potvrdu tko su i komu pripadaju. Time sami sebe bodre i pripisuju si važnost. Brzi su na komentarima svima koji misle drugačije ili ne navijaju za “njihove”, i to čine posve javno, očito… „Ja nisam na Facebooku“, kažu oni su oni koji nemaju profil, ali prate objave i znaju što se događa preko tuđeg profila. Njihov stav je da ih fejs ne zanima i to je glupost. Mogli bismo nabrojiti još neke različite skupine koje se na svoj način odnose prema Facebooku, kao što i u stvarnom nailazimo na različite ljude.

Vrijedno je imati priliku pročitati drugačije mišljenje i prihvatiti činjenicu da postoji. Vrijedno je pročitati komentar koji nije u skladu s mojim stavovima te znati da druga osoba na to ima potpuno pravo. Korisno je primiti kritiku i uvažiti je. Treba znati odgovoriti na komentar, pohvalu ili kritiku. Sve su to korisni treninzi za upoznavanje vlastitih emocija.

Facebook je platforma na kojoj možete upoznati pojedine osobe. Putem fotografija, postova te pristupanja širom svijeta točno se iščitaju izazovi, stanja u kojima osoba jest, njezina interakcija s društvom. Facebook je, kao i svaka neobavezna igra, uvijek zapravo poligon za testiranje svih naših vještina, temperamenata i opće kulture. Facebook je mjesto gdje se može učiti, saznavati, vjžbati puno toga, samo treba vidjeti, htjeti i smjeti.

To je mjesto gdje možemo odlučiti tko će biti ljudi koji hrane i oplemenjuju naše životno okruženje svojim djelovanjem i pisanjem, dok one koji ga truju možemo jednostavno ukloniti samo jednim klikom! Kakvo nam je okruženje, važno je za higijenu uma i duha, a sve što vam smeta ne puštajte ni blizu svojim mislima. Simpatični poznanik iz kvarta ili kolega iz ureda može biti veliki mudrijaš, no ne dopuštajte nikom da vas ugnjetava svojim postovima, uvjerenjima i isticanjem vrijednosti koje vrijeđaju vaš mentalni sklop i prljaju vaš prostor.

Facebook je poligon za emocionalni trening, za formiranje odgovarajuće grupe virtualnih prijatelja koji će nam dati energiju za svaki novi dan i kojima ćemo naučiti komentirati nešto što nam se sviđa, pohvaliti ili jednostavno napisati svoj stav, a ponekad je i “Like” dovoljan!