„Ne dopusti modi da te posjeduje, ti odluči što želiš izraziti načinom odijevanja i stilom života.“ − Giovanni Versace

Sigurna sam da svi primijetimo osobe koje su opuštene i samopouzdane i već izdaleka je vidljivo kako se osjećajuudobno u svojoj koži.

Ako obratimo pažnju na odjeću koju nose i njihov stil odijevanja, vidjet ćemo da one, ustvari, tu odjeću jednostavno znaju nositi. Sve što imaju na sebi je izražavanje njih samih. Ništa se ne čini pretjerano i sve se stapa u jednu lijepu cjelinu, čak i ako nam se čini kako nešto na njima nije primjereno njihovoj dobi, društvenom statusu ili prilici u kojoj se nalaze. Kao da jednostavno znaju ponosno nositi čak i svoje nedostatke, a ne samo prednosti.

Kao da time što sami smatraju kako je nešto na njima lijepo i privlačno ujedno i okolinu uvjere u tu misao. Smjelo krše pravila i još su i neodoljive.

Obično za takve osobe kažemo kako “imaju stila”One jednostavno pršte od samopouzdanja i vjere u sebe.

No, što u stvari to zaista znači i kako svaka osoba može pronaći i složiti svoj osobni stil odijevanja i osjećati se opušteno i udobno u svojoj koži u kojoj se god situaciji našla?

Odijevanje je zapravo vještina, i kao svaka druga vještina − uči se i razvija.

Isto tako, kao i svaka druga vještina zahtijeva savladavanje osnova, vježbu i ponavljanje kako bismo stvorili podlogu za opuštenije i kreativnije kombinacije i eksperimentiranje koje kasnije vodi do toga da se naš “naučeni stil” počne pretvarati u naš “osobni stil odijevanja”.

Naš osobni stil odijevanja je alat koji nam pomaže u komunikaciji s okolinom i jasno govori o tome kako želimo da nas ljudi tretiraju.

To je, ustvari, naš moćan neverbalni komunikator.

No, kako to postići?

Tri su jednostavna koraka koji nas dijele od toga da budemo zadovoljni svojim izgledom:

1)  Dobro promotrite svoj odraz u ogledalu i nađite dva aspekta svog tijela koji vam se sviđaju i želite ih istaknuti. (Npr. ramena i noge.)

Zapišite si to.

Poželjno je da stanete pred ogledalo u donjem rublju ili u taicama i uskoj majici iste boje kako bi vam silueta bila istaknuta.

2) Zatim istražite slike na internetu i promotrite što je zajedničko ženama i odjeći koja vas privlači? (Npr. atraktivne žene u glamuroznim haljinama.)

Zapišite si to.

3) Na kraju složite neku svoju kombinaciju koja će istaknuti aspekte vašeg tijela koji vam se sviđaju i koja će biti odraz dvije stavke koje ste izdvojili. Prema ovim našim primjerima istaknuli bismo ramena i noge u glamuroznoj haljini i učinili bismo to na način da bude atraktivno, lijepo i elegantno.

Promotrite kako se osjećate u toj odjevnoj kombinaciji i kako si izgledate.
Kako biste sebe opisali?

Što još želite dodati ili oduzeti? Nekakav nakit ili drugačiju obuću?

U kojoj situaciji ili prigodi biste odjenuli tu kombinaciju?

Koje su inačice ove odjevne kombinacije?

( Za nadogradnju, možete složiti kombinaciju za dnevni i večernji look.)

U čemu bi vam sve novi outfit mogao pomoći? (Da steknete veću udobnost, bolji prvi dojam, osjećaj glamura, osjećaj zaštićenosti, osjećaj slobode, osjećaj ženstvenosti, osjećaj snage, prepoznavanje sebe?)

Promatranjem slike koju smo složili i odgovaranjem na ova i slična pitanja dolazimo do jasnijih smjernica koje nam postaju temelj za lakše i jednostavnije slaganje odjevnih kombinacija i, naravno, štedi nam novac jer smo jasniji kada smo u potrazi za novim odjevnim komadima.

Jedna moja draga klijentica nedavno je rekla − ja se jednostavno igram s odjećom, moraš se poigrati.

Slažem se s njom u potpunosti, promatranjem svoga tijela i svojih unutarnjih težnji za izražavanjem te stapanjem te dvije komponente u jednu cjelinu dobivamo temelje za svoj osobni stil.

Poseban savjet:

Dajte sve od sebe da kombinacija djeluje “skupo i otmjeno”, u prijevodu – kvalitetno.

Ništa ne može zasjeniti jednostavan ali kvalitetan komad odjeće koji ne mora nužno koštati cijelo bogatstvo, dovoljno je da je uredno i kvalitetno sašiven.

No najvažnije je od svega da vama bude lijepo i da ste zadovoljne svojim odrazom u ogledalu.

Od toga sve počinje.

„Žena mora biti zaljubljena u odjeću koju nosi.“ – Oscar de la Renta