Glavno pitanje danas u vrijeme pandemije jeste li se cijepili. No na vašu žalost ili sreću neću pisati o cijepljenju protiv virusa. Pisati ću o važnijem cijepljenju, ako ne i najvažnijem. Jeste li se cijepili protiv mišljenja drugih ljudi? Živite li život po tuđim pravilima ili društvenim normama? Koliko toga ste napravili u životu ili niste a htjeli ste zbog bojazni što će drugi misliti ili reći? Koliko toga danas radite ili ne radite zbog straha od mišljenja drugih? No, koliko god puta to čuli već dosad, još jednom nije naodmet: mišljenje drugih jednostavno nije vaša briga i točka. Vi jednostavno ne znate što drugi zaista misle o vama niti ćete ikad saznati niti je u suštini bitno što drugi misle. Zašto?

Ono što netko misli o vama, nije do vas nego do njih. Bilo to pozitivno ili negativno. Oni vas tj. sliku o vama provlače kroz svoje filtre, uvjerenja, stavove, programe i na temelju njih iznose mišljenje o vama i/ili o tome što ste napravili ili niste. No vrijedi i obrnuto. Vaše mišljenje o nekome i nečemu isključivo je vaša perspektiva, vaš kut gledanja i percipiranja na temelju vaših filtera, uvjerenja, stavova i programa. Prema tome, nekome ćete se svidjeti, nekome ne. I to nije do vas, nego do njih. Također, vama se netko sviđa, netko ne. I to nije do njih, nego do vas.

No ono što vam zapravo stvara nelagodne emocije i na što trebate obratiti pozornost jest što vi mislite da drugi misle o vama? Ponoviti ću jer je jako važno. Što VI MISLITE da drugi misle ili će pomisliti o vama? To vas zapravo plaši, sputava, paralizira. Što vi u svojoj glavi izmišljate da netko misli o vama, a ne što stvarno oni misle jer kao što sam već napisala to najvjerojatnije nikad nećete saznati niti je uostalom vaša briga.  Okrenite se sebi i zapitajte se što ja mislim o sebi. Kada sljedeći put pomislite na nešto da biste htjeli nešto napraviti ili krenuti u nekom novom smjeru zaustavite se i zapitajte se što JA MISLIM da će drugi misliti ako to napravim? Dakle, to je isključivo vaše mišljenje o tome da će drugi nešto misliti o vama. Iskoristite te situacije kao vodiče za osvještavanje svog unutarnjeg monologa i osnaživanje samoga sebe. Dakle, okrenite se sebi i njegujte pozitivnu sliku o sebi kako biste se podržali u smjeru u kojem ionako želite ići.

 Dopuštajući sebi da budete ono tko jeste bez obzira na mišljenje drugih, dopuštate i drugima da budu ono tko oni zaista jesu.