Koliko ste puta upisali fitness program u teretani i pohađali ga tjedan, mjesec ili dva i onda jednostavno prestali odlaziti na treninge? Odjednom su se pojavili brojni razlozi poput jake upale mišića, hrpe neplaniranih obveza, “hitni” problem vašeg prijatelja, strah da će vam trening biti pretežak, nelagoda što će drugi polaznici vidjeti da niste u formi itd. Sve su to mogući razlozi, čitaj glasno OTPORI, zbog kojih propuštate trenirati.

Opremite um svjesnošću kako biste prepoznali i oduprli se otporu da vas ne sprječava ka postizanju vašeg fitness cilja. Jer svi otpori se odvijaju u vašem umu, a vi ste taj koji donosi odluku.

Svakim odustajanjem se vraćate na početak barem što se tiče fizičke spremnosti međutim vrlo je vjerojatno da ste mentalno i emocionalno otišli i korak unazad. Kako? Nebitno da li razloge odustajanja doživljavate kao vanjske ili kao unutarnje čimbenike, kada propuštate trening (a osjećate da je fitness cilj ono što stvarno želite), nalazite se u području velike pogodnosti za slabost.

Otvara se mogućnost da nećete biti zadovoljni s mislima i kritikama koje se pojavljuju u vašem umu. Možda će u vama zatitrati osjećaji ranjivosti, frustriranosti, obeshrabrenosti, bezvoljnosti, razočarenja, demotiviranosti. Iz takvog stanja slabosti može se dogoditi da neprimjereno reagirate (prema sebi i drugima). Za očekivati je da ćete u brzini modernog življenja donijeti neku odluku s kojom kasnije nećete biti zadovoljni. Time narušavate svoju vrijednost što uvelike može utjecati na to da djelujete s nesigurnošću i u ostalim aspektima vašeg života, a ne samo na polju fitness ciljeva. Riječ je o vrlo suptilnoj, gotovo neprimjetnoj igri koja se u vama odvija velikom brzinom. Stoga uključite senzore vaše svijesti.

Jedno iskustvo neodlaska u teretanu i svi popratni osjećaji koji se pojavljuju transformiraju se u raspoloženje koje ako ga dovoljno dugo osjećate i ponavljate prelazi u obrazac ponašanja odnosno naviku uma i emocija.

Ono sto smatram iznimno opasnim je to da jedno takvo iskustvo budi sumnju u vaše vrijednosti, sposobnosti i vještine na bilo kojem drugom području života. Osim što odustajete od fitness ciljeva vrlo brzo odustanete od nekog projekta, kreativne ideje, zdravih prehrambenih navika, traženja boljih uvjeta na radnom mjestu, stupanja u odnose, izražavanja mišljenja na poslovnom sastanku, itd.

Ništa manje opasno, a događa se da u potpunosti prebacite fokus na samo jedan aspekt života za koji znate da vam jako dobro ide npr. posao. “Zarobljavate se” cijeli dan u poslovnim obvezama kako bi kompenzirali osjećaj uspješnosti. To smatram iznimno opasnim jer tako osim što sebe zavaravate, dodatno si nabijate još veći stres. Ekstremno fokusirani pridajete pažnju samo jednom od mnogih životnih područja i uloga koje živite stoga zasigurno neko područje zaobilazite i ono “pati”. Težak i naporan rad nije uvijek sinonim za uspješnost.

Često ne primijetite da se takav proces odvija u pozadini vašeg djelovanja. Zato smatram da je unošenje svjesnosti u proces donošenja odluke hoćete li ići na trening moćan alat.

Um koji je pripremljen na otpor može vas dovesti do sveukupno boljeg fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja što posljedično utječe na podizanje kvalitete življenja i na ostalim područjima. Jer sva su ona jednako važna! Osim što ćete misliti kvalitetnije misli, osjećati ugodniju paletu emocija, također ćete djelovati s više samopouzdanja i širiti dobre vibre u sebi i na van. Stoga naoružajte se do zuba…SVJESNOŠĆU!

  • Kutak za mindful trenutak –

Idući put kada naiđete na prepreku pri odlasku na trening zapitajte se:

1. Koje misli bi se mogle pojaviti ako danas preskočim trening?

2. Kako ću se osjećati ako odlučim propustiti trening?

3. Kako ću se osjećati ako unatoč otporu odem u teretanu?

Ako ste si dopustili nekoliko trenutaka za otvoreno razmišljanje i promatranje unutarnjih promjena vjerojatno ste uočili koja opcija jača vašu vrijednost i čini da se osjećate bolje i uspješnije odmah na licu mjesta.

I znajte da ni vrhunski sportaši koliko god voljeli sport koji treniraju ne osjećaju svaki dan jednaki polet pri odlasku na trening. Naprotiv. Ponekad bi radije odmarali, ali su stekli naviku odlaska na trening u određeno vrijeme na određeno mjesto.