Obzirom na sveprisutni egoizam, možemo li drugu osobu staviti ispred sebe? Možemo li s odmakom pogledati na odnos i premostiti jaz koji se s vremenom stvori?

Strast, zaljubljenost, ljubav, prijateljstvo, evolucija….. Ne nužno tim redom. Ali sve je ovo neraskidivo vezano uz odnose. Kao pojedinac, svatko od nas je centar svoga svemira, svijet za sebe. Svatko od nas je JEDINSTVEN i ostavlja svoj pečat na ovoj divnoj planeti. I obzirom na to, možemo li premostiti jaz koji se s vremenom javlja u odnosima? Ako smo sami sebi centar svijeta, kako možemo tu drugu osobu staviti ispred sebe? U praksi se to manifestira tako da je gotovo uvijek jedna strana spremnija na taj čin. I onda dođe do frustracija koje vode do prigovaranja, odnos je u zastoju. Naravno da imate očekivanja ukoliko sebe dajete. Nije lako trgati dio po dio svoje osobnosti. U početku – u fazi strasti i zaljubljenosti – stvara se privid da tog jaza nema. S vremenom se odnos izlaže raznim izazovima, počinje faza „povuci-potegni“ i neminovno dolazi do svađa. Ali umjesto da nas te svađe korigiraju, da si pomoću njih omogućimo rast i razvoj – osobni i partnerski, počinjemo se „ukopavati“ svatko u svojoj poziciji i događa se blokada odnosa. Korijen problema često leži u činjenici da se zaljubljujemo u priču koju nam netko ispriča, a ne u osobu. U početcima svatko od nas daje najbolju verziju sebe, čak i kreiramo sebe. Važno nam je da se svidimo tom „drugom“. Da smo bez mana. Savršeni. Ali nismo. Taj proces prikrivanja ne može dugo trajati. Svaki film, svaka uloga ima svoj rok trajanja. I onda nastupi onaj zastrašujući trenutak. Zastrašujući za oboje. I onome tko se „ogoli“ i onaj koji „progleda“. Jer maštamo da u jednoj osobi pronađemo sve. I seksualno uzbuđenje, i „leptiriće u trbuhu“, i zrelu ljubav, i prijateljstvo, poštovanje i prihvaćanje…. Šipak! Krasnu figu! Jesmo li mi takvi za drugoga? 3 za 10?! Zato dolazi do preljuba. Zbog potrage da sve to realiziraš u odnosu. Međutim, jeste li sretni s tim? Čini mi se da niste….

Smatram da nas tri stvari uče lekciju ljubavi koje nam omogućuju put do dugovječnog odnosa:

  1. Vještina upravljanja očekivanjima
  2. Sposobnost kompromisa
  3. Sposobnost procjene kada staviti drugu osobu ispred sebe, a da ne izgubiš svoj vlastiti identitet

Ali kako moja kćer veli – ljubav je depresija!!! Jer taj proces nije nimalo jednostavan niti ugodan. Međutim, isplati se višestruko.