Struja je divna pojava. Samo se pustiš i nosi te. Gledaš kako sve prolazi mimo tebe. Bez otpora i napora. To je način na koji danas većinom živimo. Ali plivati kontra struje? Eeeee to je već nešto! U najmanju ruku ojačaš. Fizički i mentalno. Težak je to pothvat. Svi se divimo takvim ljudima ili ih kritiziramo, ovisno od situacije do situacije. Ali kada smo sami u toj životnoj bujici, samo odmahujemo rukom. Nalazimo izgovore, opravdanja. To je za nas apsolutno nezamislivo. Ili su nam drugi barem tako rekli. A znate li što će vam pomoći da zaplivate u kontra smjeru? Ljutnja i inat. Dišpet! – rekli bi moji Dalmoši. Ispravno usmjerene, te emocije mogu biti vrlo poticajne. Iz njih se može izroditi mnogostruka korist.

Prema Wikipediji „PRKOS ili INAT je osjećaj kada osoba postupa protivno nečijoj volji ili mišljenju. Inat motivira na ona ponašanja koja će osporiti negativna mišljenja koja o osobi ima netko drugi i kojima želi očuvati integritet svoga ja.“

Znači inat je čuvar vaše potpunosti, nedjeljivosti; čuvar vaše nepokolebljive obveze prema vlastitim vrijednostima.

Kad ljutnju prikladno izražavamo, bez agresije, radi se o zdravom osjećaju. Psiholozi ga opisuju kao „osjećaj koji ima funkcionalnu vrijednost za opstanak i koji može mobilizirati psihološke resurse za kreativne akcije“. Međutim, morate izbjeći nekontroliranu ljutnju koja će negativno utjecati na međuljudske odnose, štetiti osobnoj i društvenoj dobrobiti.

Ljutnja, popraćena inatom, se javlja u situacijama prijetnje za naše sebstvo. Iz tog razloga ju izbjegavajte potiskivati već se „naučite posvađati“. Onako konstruktivno.

Na taj način ćete:

  • se izboriti za sebe
  • korigirati sebe
  • korigirati drugu osobu u sukobu
  • poboljšati odnose.

U toj svađi se otvoreno i neposredno izrazite. Izgovorite sve svoje osjećaje i misli koje se odnose na uzrok sukoba. Ali pri tom budite nježni, ne agresivni. Ključna riječ je u tim trenutcima – LJUBAZNOST. To je jedan moćan alat koji ne isključuje ostale osjećaje. Njome pokazujete svoju snagu, a ne ranjivost kao kod agresivnosti. Iako se izlažete, dokazujete svoj integritet, identitet, dostojanstvo, hrabrost. A to ljudi cijene. Tada vas samo  ne slušaju , već vas i čuju. Zašto? Jer ljubaznošću im pokazujete da i vi njih cijenite, čujete. Ne vršite pritisak već želite doprijeti do njih. Ne ugrožavate ih. Svaka osoba ima svoju vlastitu priču na koju ima pravo, a ljubaznošću – bez obzira na ljutnju i inat – im poručujete da je svačija priča vrijedna bez obzira što ju ne razumijete. Kada obje strane dođu do te točke, onda nastaje prihvaćanje. I sve je apsolutno zamislivo!