„Osjećam se kao zarobljena u odjeći koju ne želim nositi, kao da nešto nedostaje, kao da sam nepotpuna.“

„Ako se i odvažim na neki odjevni predmet, ili styling, čak se sebi i zadovoljno nasmiješim u zrcalu prije izlaska, ipak mi se u nekom trenutku vani dogodi da se osjećam neodjeveno i izloženo.“

„Osjećam se kao da sam gola.“

„Isto tako, povratak na staro čini mi se kao potrošena i dosadna priča, milion puta već ispričana. Jednostavno, osjećam da sam zrela za promjenu.“

„Neodlučna sam. Pomalo sam već frustrirana svojom neodlučnošću i čestim promjenama mišljenja.“

„Očekujem od sebe da sam odrasla i sposobna donijeti jednu tako jednostavnu i banalnu odluku kao što je – što ću odjenuti!

I biti joj dosljedna!

Jer, ako sam jednom dokučila tko sam, čemu to stalno preispitivati i mijenjati smjerove. Ipak sam odrasla i ozbiljna žena, zar ne?“

Navedene i slične izjave često sam čula od žena s kojima sam radila. Ovakve nedoumice i pitanja pojave nam se u situacijama kada želimo nešto promijeniti u životu ili usvojiti nešto novo. U našem slučaju to je odijevanje, no slična pitanja nosi bilo koja životna promjena.

Sjećam se jedne vrlo izražajne i drage osobe koja mi se urezala u pamćenje.

Ne zbog posebnog i trendy outfita, već jednostavno načina na koji je nosila odjeću.

Rekla mi je kako ne razmišlja previše o svom odijevanju, već jednostavno odjene ono što joj u tom trenutku paše, ono što intuitivno osjeti da će joj odgovarati taj dan, ono što će izraziti kako se osjeća i koje su joj namjere.

Sve što ima u ormaru je odjeća koja odražava njene aspekte osobnosti i ne boji se mijenjati stilove iz dana u dan, bez obzira na to što si ponekad djeluje kao da se ne drži određenih smjernica. Jednostavno, nije ju strah eksperimentirati i ponekad pogriješiti (ako je to danas u odijevanju moguće).

Druga mlada dama koja me se dojmila kao model za ovu temu, osoba je koja si dopušta određenu fazu nekog modnog izražavanja.

Primjerice, dugo je nosila crvenu boju i uske haljine, sve dok joj nešto drugo nije privuklo pažnju i poželjela se okušati u tome. Trenutno je crvenu zamijenila plava u raznim nijansama i kombinacijama, a uske modele zamijenili su nešto ležerniji. Ona jednostavno prigrli i prihvati svaku svoju vanjsku i unutarnju prirodnu promjenu i time vrlo lako svaki izazov pretvara u neku svoju novu prednost.

Ukratko, to kako ćemo pristupiti odijevanju ovisi o tome želimo li odijevanjem svakodnevno izražavati svoje stavove i raspoloženja ili želimo osmisliti određeni vlastiti stil koji ćemo pratiti i primjenjivati jedno vrijeme.

Uvijek sve počinje od nas samih.

Preferencije nam se s vremenom mijenjaju, nekad sporije, nekad brže i to je sve prirodno i normalno. Ono što nas je neizmjerno veselilo prije mjesec ili godinu dana, danas jednostavno ne mora biti tako.

Mislim da će se svatko tko smatra da želi živjeti svoj život složiti sa mnom da ustvari ne želi živjeti jedan te isti dan do kraja života.

Isto tako, ne možemo i ne želimo biti ista osoba cijeli svoj život.

Svi želimo nova iskustva i promjene. I one su ponekad malo nelagodne, baš kao i taj naš pokušaj da se izrazimo odijevanjem.

No, što učiniti kada ne znamo kako?

I kada smo neodlučni?

Kako biste imali od čega krenuti i oko čega graditi dalje, potrebna vam je osnova. Potreban vam je temelj.

Zato odaberite jedan odjevni predmet koji smatrate da vam dobro pristaje i daje vam osjećaj sigurnosti.

Recimo da ste odabrali pencil suknju. Isprobajte pred ogledalom nekoliko gornjih dijelova u kombinaciji sa suknjom i odaberite onaj koji vam se najviše sviđa te dodajte obuću i modne dodatke po želji.

No, ono što je najvažnije u ovoj vježbi jest da odjevna kombinacija koju ste složili bude nova, odnosno da bude složena na način na koji to još niste činili.

Isto tako, puno lakše će vam biti ako sve ovo pokušate shvatiti kao igru i zabavu. Kao da ste na pozornici i promatrate sami sebe.

Promatrajte kako vam pristaje odjevna kombinacija koju ste upravo složili i kako se u njoj osjećate. Promislite i o tome koje nove karakteristike biste sami sebi dodali na osnovu ove nove slike koju ste sami izabrali.

I najvažnije − dajte si malo vremena.

Ne morate odmah dokučiti sve, dovoljno je da napravite jedan mali iskorak i eksperimentirate. To je kao da „obučete“ neku novu ulogu i okušate se u njoj. Samo jedna mala promjena bit će dovoljna. Pa još jedna. I još jedna.

I onda primijetite kako poput slagalice dobivate neku novu sliku i neki novi osjećaj.

I u konačnici – stvarate neku novu verziju sebe.