Dok sam radila posao u kojemu sam osjećala veliku razinu stresa, dijelila sam dan na vrijeme provedeno na poslu i na ostatak dana koji sam doživljavala kao vrijeme za opuštanje, uživanje i doživljaj slobode. Neko vrijeme je to funkcioniralo dok nije postalo sve teže prebaciti se iz jednog moda u drugi. Što je dan na poslu bio zahtjevniji trebalo mi je duže da se oslobodim lošeg osjećaja što bi mi ostavljalo sve manje vremena za uživanje i ono što sam doživljavala kao pravi život. To me potaknulo da unesem više mira u ono što radim i tako postignem balans u svakodnevnici.

Vrijeme koje provedemo na poslu za većinu je uvjerljivo najstresniji dio dana. Uzimajući u obzir koliko vremena provodimo na poslu moglo bi se reći da smo veći dio dana u stanju pojačanog stresa. Istovremeno dok nam stres zamagljuje um i reakcije pa čak zaboravljamo pojesti ručak, piti vode ili zadovoljiti druge osnovne potrebe, od nas se očekuje da donosimo najbolje i nepogrešive odluke. Kako je to dvoje teško spojivo ta nas situacija vodi u sve dublje stanje stresa iz kojega bi najradije pobjegli. Umjesto toga najčešće se ukopavamo još dublje u posao. Zamislite trkača koji je upravo dao sve od sebe kako bi istrčao utrku. Nitko ne očekuje da nakon toga još nastavi trčati i dalje dajući sve od sebe sve dok ne istekne vrijeme koje označava kraj radnog vremena. Svatko zaslužuje odmor pa i vi.

Mir u šalici kave

Jedan od načina da napravimo odmak od takve svakodnevnice je prakticiranje mindfulness vježbi na radnom mjestu s ciljem preusmjeravanja naše pažnje. Moguće je izvoditi kratke čak i jednominutne vježbe i to na način da drugi oko vas neće ni primijetiti da ih radite. Jedna od takvih vježbi je svjesno ispijanje kave,  čaja ili nekog drugog napitka. Koliko puta vam se dogodilo da ste se veselili jutarnjoj kavi, uzeli šalicu mirisne tekućine, sjeli za stol, uključili računalo i jedino što znate da je u idućem trenutku šalica bila prazna, a da se ni ne sjećate da ste pili kavu. Zamislite sada da ste ostali prisutni i uživali u svakom gutljaju baš onako kako ste to i željeli. Dozvolite si zato svakoga dana da barem nakratko uživate u toj kavi, za početak samo osvjestivši da ju pijete. S vremenom možete produbiti doživljaj tako što ćete je pomirisati kao da vam je to prvi susret s kavom. Osjetite toplinu šalice u svojoj ruci kao i toplinu pare dok je približavate svojim ustima. Budite svjesni njenog gorko slatkog okusa kada uzmete prvi gutljaj i kako se on mijenja dok je ispijate. Primijetite kako njen okus ostaje jos dugo u ustima nakon što ste je popili. Primjetite sve što vam u tom trenutku padne na pamet o toj šalici kave i kada shvatite da ste prestali razmišljati o njoj nego su vam misli na grafu koji se pojavio na vašem računalu opet se vratite kavi, bar na kratko.

Minuta je prošla i možete se vratiti nazad poslu. Ako vam se svidjela vježba ponovite je s drugom šalicom malo kasnije, s čašom vode ili kockicom čokolade. Imamo pomagače svuda oko nas, a da toga nismo ni svjesni.

Izađite iz okvira

Vježbati možete na svakom koraku i to doslovno. Hodajte svjesno dok idete do susjednog ureda ili kopirke, pažljivo slušajte druge dok vam govore, a da paralelno ne vrtite svoj film u glavi, obratite pozornost na svoj dah ili se jednostavno u potpunosti fokusirajte na izvedbu jednog zadatka na poslu nasuprot multitaskingu.

Vezano uz ovo posljednje evo još jedna zanimljiva i jednostavna vježba koja se sastoji od promatranja predmeta dajući im svu svoju pozornost. Odaberite predmet u svojoj blizini i kratko ga promatrajte kao da ga vidite prvi put. Nastojte ga neimenovati, samo promotrite njegov oblik, boju, težinu ili miris. Uronite u potpunosti u njega bez ideje da o njemu znate već sve. Dozvolite mu da vas pouči nečemu novom. Kao djeca znali smo savršeno dobro pridavati nova značenja istim predmetima pa smo tako mogli sate provesti igrajući se s kartonskom kutijom kao da je to svemirski brod, kućica ili auto. Sjetite se samo koliko nam je smijeha i sreće to donijelo. Dozvolite si ponovo tu slobodu i zaronite u nepoznato.

Primjenite isti princip na situacije ili zadatke na poslu i vidjet ćete koliko kreativnih i svježih rješenja možete pronaći za probleme koji su se činili kompleksni. Što više vježbate, osim što ćete lakše i brže ulaziti u takva stanja mira, na taj način ujedno jačate sposobnost fokusiranja u dužem vremenskom razdoblju. Ova tehnika može pozitivno utjecati na kvalitetu odrađenog posla, ali i na veće zadovoljstvo obavljenim. 

Sreća prije svega

Najviše od svega želimo biti sretni, a opet si tako rijetko priuštimo prilike za pravu sreću. Uzmite makar tu jednu minutu dnevno za sebe, nikome neće nedostajati, a vama će puno značiti. Brinite o sebi, svaki dan. S vremenom ćete najbolje sami vidjeti koje su to vježbe koje vam odgovaraju, a njihovim ponavljanjem steći ćete neprocjenjivu naviku.

Malo po malo, uključivanje što više ovakvih trenutaka u vaš dan, donijet će novu kvalitetu i svježinu u ono što radite, ali i vaš život općenito. Razvijat ćete postepeno osjećaj unutarnje snage nasuprot bespomoćnosti i osjećaju da nas šibaju sa svih strana s rokovima, zahtjevima i očekivanjma.

“Kako pojesti slona? Zalogaj po zalogaj” – indijska poslovica

Svatko od nas ima neki cilj, neku ideju kakvi bi htjeli biti i živjeti kao i želju da ćemo to zaista jednoga dana i ostvariti. Možda je naš cilj već nadohvat ruke ili još daleko od nas, ali jedini način da to saznamo je da se zaputimo prema njemu, korak po korak, i svakoga dana makar na trenutak doživimo željeni trenutak kao da je već tu. Počnite s malim trenucima mira koje ćete stvoriti za sebe u vašoj poslovnoj okolini i doživite makar na tren posao onakvim kakvim ga priželjkujete. Isto tako hrabro se zaputite i napravite isto u ostalim područjima vašeg života. Zakoračite u svoje životno putovanje s dozom znatiželje i smijeha. Nije li to već dovoljno dobar početak?